Czytaj także: Uwaga! Od poniedziałku drożeją bilety na kolei
Organizatorem krakowskiego happeningu była Federacja Polskich Banków Żywności. Uczestnicy akcji rozdawali mieszkańcom miasta ulotki i materiały informacyjne. Uświadamiali, że na świecie do roku wyrzuca się 1/3 produkowanej żywności, a w Europie do kosza trafia około 30 proc. kupionego jedzenia. Najczęściej w koszu ląduje pieczywo, owoce i warzywa oraz wędliny.
Żywność jest surowcem, którego wyprodukowanie jest kosztowne dla środowiska naturalnego. Wytworzenie 1 kg wołowiny wymaga około 30 tys. litów wody. Ograniczając marnowanie żywności przyczyniamy się do minimalizowania negatywnego wpływu na środowisku.
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności to główny cel działalności Banku Żywności. Zebrana przez organizacje żywność przekazywana jest najbardziej potrzebującym. A jak wiadomo na świecie są nadal miliony głodujących ludzi.
Wolontariusze z Banku Żywności zachęcali skorzystania z porad umieszczonych na stronie www.niemaruje.pl
Wybierz najpopularniejszego wójta i burmistrza Małopolski! Trwa głosowanie!
Wybieramy najpiękniejszy rynek w Małopolsce! Weź udział w plebiscycie i oddaj głos!
Mieszkania Kraków. Zobacz nowy serwis
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!