https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków vs reszta świata: te nazwy produktów usłyszysz tylko tutaj - też tak mówisz? [PRZEGLĄD]

kr
Po krakowsku: borówki, a reszta świata: jagody
Po krakowsku: borówki, a reszta świata: jagody pixabay.com
Jesteśmy najlepsi i oryginalni w nazywaniu produktów spożywczych! Jakie słowa są charakterystyczne dla naszego miasta? Znacie je wszystkie? Jakie Wy macie ulubione powiedzenia typowo krakowskie?
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pozostałe

Komentarze 17

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

V
Vesania
A obwarzanek zawdzięcza swoją nazwę procesowi powstawania. Tradycyjne krakowskie obwarzanki przed pieczeniem się obwarza czyli zanurza w ciepłej wodzie i podgotowuje - łot i cała historyja :-) co do reszty obrazków to krakus ich chyba nie opisywał bo zalatuje bzdurą
a
aga
chrusty, szarlotka, obwarzanki, borówki, kremówki, kajzerki... wychodzi na to, że chociaż z Mazowsza, to jestem Krakowianką! :D Wow, czad! :D
k
kliknięcia
wstawić byle g..no i jak najwięcej obrazków
K
Kaa
.....to wysokie ciastko z z różową piankową masą miedzy dwoma płatkami ciasta francuskiego !
K
Kaa
Spyrka to okreslenie które pamietam z pobytów w górach a moja mama zawsze mówiła "bil"
K
Kaa
.....to wysokie ciastko z z różową piankową masą miedzy dwoma płatkami ciasta francuskiego !
k
krakuska
Zgadzam się z przedmówcami,artykuł kompletnie nie jest zgodny z prawdą wręcz idiotyczny!
g
ggg
a slonina to była solona. pamiętam z dzieciństwa i to było krakowskie właśnie.
L
Lola
Co za bzdury, wychodzi na to, że Kraków mamy też w podkarpackim, opolskim i wielu innych częściach Polski. Dno.
k
krakowiak
Urodziłem i wychowałem sie w Krakowiez ale takich głupot to nie czytałem nigdy, jak nigdy sie nie wypowiadam na forach i innych stronach to musze to napisać bo sie wkurzyłem. Autorze skąd te nazwy wziołeś ? OMG BZDURA !!!!!
f
flo
połowa tych przykładów to bzdury. określenia takie jak borówka, kajzerka, szarlotka i kilka innych są doskonale znane w większości regionów Polski
N
Nancy
Na pierwszym zdjęciu są borówki (amerykańskie), nie jagody. Na nie akurat wszyscy mówią borówki. Kremówka i napoleonka to różne ciasta, kremówka jest z masą budyniową, a napoleonka - ze śmietanową (w Łodzi odwrotnie). Jabłecznik i szarlotka to również nie jest to samo. Szarlotka jest na kruchym lub półkruchym spodzie, jabłecznik może być np. na biszkopcie. Co do precla, to nie wiem gdzie nazywa się preclem wypiek przedstawiony na zdjęciu. Precel ma po środku "supełek". Jeśli ktoś myli te dwa produkty, to z niewiedzy, nie ze względu na regionalizm. Często do zabawy włączane są też bajgle.
d
dr
J.w
s
słabocoś
Słabo coś autor tego artykułu się postarał. Takich głupot jak tu nie czytałem nigdzie indziej.
S
Słoik krakowski
Nie tyle krakowskie wersje co galicyjskie, na Podkarpaciu i terenach dawnej Galicji te wersje też są w użyciu.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska