Jak informuje krakowska uczelnia, impreza ta służy upowszechnianiu wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Wydarzenie promuje też projekt badawczy "Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego". Zacieśnia on współpracę naukowców oraz przedsiębiorców w celu zwiększenia innowacyjności i rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w sektorze mleczarskim. Zadanie to finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
W sali seminaryjnej Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (przy ul. Balickiej 104) będzie można podczas "Dnia Mleka", w piątek (14 czerwca), wysłuchać następujących prelekcji:
- godz. 10 - Wszystko o lodach - Poznaj tajniki produkcji lodów, ich rodzaje i smaki (Wydział Technologii Żywności)
- godz. 10.30 - Wartość odżywcza mleka - fakty i mity. Dowiedz się, jakie są prawdziwe wartości odżywcze mleka i obal popularne mity (za prelekcję tę odpowiada Wydział Technologii Żywności)
- godz. 11 - "Z Kostkiem po wapń", czyli produkty mleczne w diecie dla zdrowych kości. Odkryj, jak produkty mleczne wpływają na zdrowie naszych kości (Wydział Technologii Żywności)
- godz. 11.30 - Optymalny mikroklimat obory to szczęśliwa krowa. Zrozum, jak ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków klimatycznych dla krów w oborze (Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji)
- godz. 12 - Tajemnice mleka. Poznaj sekrety produkcji mleka i jego różnorodne zastosowania (Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
- godz. 12.30 - Czy robot wydoi krowę? Zobacz, jak nowoczesna technologia wspomaga hodowlę i produkcję mleka (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki)
- godz. 13 - Pszczoły wracają do lasu. Dowiedz się, jak pszczoły i ich produkty wpływają na nasze zdrowie i środowisko (Wydział Leśny)
- godz. 13.30 - EKO mleko. Odkryj, co kryje się za ekologicznym mlekiem i jakie ma korzyści dla zdrowia i środowiska (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny).
- Każda prelekcja to okazja do zgłębienia wiedzy na temat mleka i jego roli w naszej diecie i zdrowiu - zachęca Izabella Majewska, rzeczniczka prasowa URK.
Przed budynkiem Centrum przy Balickiej 104 będzie można podczas "Dnia Mleka" obejrzeć wystawy poświęcone m.in. mikroorganizmom obecnym w mleku, zwierzętom mlecznym, produkcji mleka i jego znaczeniu dla zdrowia. Wydział Leśny URK przygotował z kolei wystawę pod hasłem: "Od mleczy do mleczka, czyli zdrowie z lasu i łąki". Pozwoli ona poznać dobroczynne właściwości roślin mlecznych i ich wpływ na zdrowie.
Na piątkową imprezę złożą się również rozmaite warsztaty, które będą się odbywać na Wydziale Technologii Żywności (ul. Balicka 122) oraz w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (ul. Balicka 104). Ich uczestnicy m.in. poznają różnice między serami twardymi a miękkimi, zobaczą proces produkcji lodów, albo nauczą się analizować etykiety produktów spożywczych i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.
Na warsztaty obowiązywały zapisy i obecnie ostatnie wolne miejsca zostały tylko na godz. 11 - na prezentację dotyczącą tego, jak można innowacyjnie podejść do produkcji makaronu (zapisy - e-mail: [email protected], tel. 12 662 48 80).
"Dziennik Polski" jest jednym z patronów medialnych "Dnia Mleka" na URK.
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
