https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Krakowski restaurator: Czarny dzień dla branży gastronomicznej, ale widze światełko w tunelu

Marcin Banasik
Fot: Adam Wojnar/Polska Press
Jan Kościuszko przewiduje, że zamknięcie branży gastronomicznej potrwa dłużej niż dwa tygodnie. - Pomóc może nam jedynie kolejna tarcza. Wiosenna pomoc rządu okazała się dla wielu firm ratunkiem przed bankructwem. Oby teraz było tak samo. Liczę, że rząd przygotuje konkretne wsparcie, i że nie będzie to tylko dobry marketing - mówi krakowski restaurator.

FLESZ - Czym jest długi COVID-19?

Od soboty zostaną wprowadzone ograniczenie działalność restauracji, pubów, kawiarni - lokale będą zamknięte, będzie można zamawiać jedynie dania na wynos, to obostrzenie jest zaplanowane na dwa tygodnie.

- O działaniach naszego rządu można mieć różne zdanie, ale wiosenna tarcza antykryzysowa zadziałała jak należy. Ja przez cały czas pandemii nie zwolniłem żadnego pracownika i mam nadzieję, że nie zwolnię - mówi Jan Kościuszko.

Restaurator, który posiada swoje lokale w centrum miasta nastawiony jest gównie na klientów zagranicznych. - Dla mnie zaostrzenie obostrzeń wiele nie zmienia. Od wiosny zagranicznych turystów i tak jest niewielu - dodaje.

Kościuszko zwraca jednak uwagę na to, że dla restauratorów w centrum miasta przekształcenie usług w dania na wynos jest utrudnione m.in. z powodu zakazu wjazdu samochodów na ulice w Śródmieściu.

Ograniczenie działalność restauracji, pubów, kawiarni - lokale będą zamknięte, będzie można zamawiać jedynie dania na wynos, to obostrzenie jest zaplanowane na dwa tygodnie (z możliwością przedłużenia).

Cała Polska w CZERWONEJ STREFIE. W restauracjach jedzenie ty...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska