Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.
Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca.
Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia.
Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej.
Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich „udziałem” stają się bardziej wyraziste i smaczne.
Przepis na chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung
Składniki
- 3 jajka
- 10 g mąki
- 10 g masła
- parmezan
- oliwa z oliwek
- 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
- 50 g kiełków brokułu
- pomidory cherry
Wykonanie
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i wlać odrobinę oliwy z oliwek. Usmażyć na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce wymieszać razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawić solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylać na smażące się kiełki. Gotowy omlet złożyć na pół i włożyć do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 5 minut. Omlet udekorować pomidorkami koktajlowymi i posypać parmezanem.
Przepis na kolorową sałatkę z brokułów i pędów bambusa
Składniki
- 1 brokuł
- 1 puszka pędów bambusa (np. marki Sandra)
- 4 suszone pomidory
- 2 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
- 1 czerwona cebula
- sól morska oraz pieprz
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
Wykonanie
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, pędy bambusa odcedzić i pokroić na mniejsze paski. Następnie odcedzić kukurydzę, pokroić cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą i polać je zalewą z suszonych pomidorów, dodać sól i pieprz. Przed podaniem włożyć na kilka minut do lodówki.
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku
