To leczo z cukinii was zachwyci! Zobaczcie przepis Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie. Przypomnijmy, że sezon na pyszną cukinię trwa w najlepsze. Surowa, pieczona, smażona, duszona, gotowana, do obiadu, na kolację, na przystawkę – sposobów i okazji, by przyrządzić cukinię jest wiele.
Pyszne leczo z cukinią, kiełbasą, pieczarkami, paprykami i przecierem pomidorowym [PRZEPIS]
- Składniki:
- 3 duże cukinie - obrane, usunięte nasiona i pokrojone w kostkę
- 1 kg dobrej kiełbasy
- 1 kg pieczarek
- 4 papryki świeże (różne)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa do gulaszu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz i szczypta chili
- olej
- przecier z pomidorów
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, czosnek wycisnąć, pieczarki umyć i pokroić w plasterki, kiełbasę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć na oleju. Do dużego garnka wlać odrobinę oleju, wsypać pokrojoną cukinię przykryć i dusić ok.30 minut, aż cukinia zmięknie. Potem podlać niewielką ilością wody tak, aby tylko cukinia nie przywarła, dodać podsmażoną cebulę, kiełbasę, pieczarki oraz paprykę i razem jeszcze dusić przez ok.15 min. Na koniec dodać przecier z pomidorów i przyprawić do smaku.
Polecamy też inne przepisy na dania z cukinią:
