Jak przygotowuje się raki? "Do dużego garnka nalewamy wody, dodajemy to, dodajemy tamto i wszystko wrzucamy do wody. Następnie doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy raki. Gotujemy około ... minut" - tak wygląda najprostszy przepis, w którym wyjaśnione jest, jak przygotować pyszne raki.
Może niewielu zdaje sobie sprawę z faktu, że raki do wrzącej wody wrzucane są żywe. Dlaczego tak się dzieje? Zdaniem mistrzów kuchni jest to gwarancją świeżości przygotowywanej potrawy oraz dobrego smaku. Tak to wygląda od kuchni - dosłownie. Z drugiej strony musimy być świadomi, że w wyniku tak przygotowywanej potrawy zwierzę cierpi straszne katusze.
W jednej z chińskich restauracji doszło do niecodziennej sytuacji. Na nagraniu, które trafiło również na facebooka, widać, jak jeden z raków zaczyna uciekać z garnka z wrzącą wodą. Zwierzę za pomocą jednej kończyny odcina sobie drugą, ratując się tym sposobem od śmierci.
Opublikowany przezFacebook
Determinacja raka miała poruszyć autora nagrania, który postanowił darować zwierzęciu życie i zabrał do do domowego akwarium. Czy jednak rzeczywiście tak się stało? Musimy wierzyć na słowo...
Raki w Chinach są przysmakiem i podawane są głównie w wersji pikantnej z odpowiednim sosem. W Polsce jednak restauracje również często serwują raki między innymi te pochodzące z Chin. Wiele restauratorów przekonuje jednak, że najsmaczniejsze są nasze rodzime stawonogi.
Zobacz również: Bezwzględny świat natury: płaszczka pożera kraba
Źródło:STORYFUL
POLECAMY RÓWNIEŻ: