Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolska bogatsza o trzy produkty tradycyjne

pb/umwm
Małopolska bogatsza o trzy produkty tradycyjne
Małopolska bogatsza o trzy produkty tradycyjne UMWM
Trzy produkty pochodzące z Ziemi Chrzanowskiej zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są nimi: buchta bolęcińska, mirowska parzybroda i trzebińskie hulajdy. - Tradycje kulinarne Małopolski są bardzo silne i bogate. Swą siłę zawdzięczają między innymi pracy osób skupionych w Lokalnych Grupach Działania, w kołach gospodyń wiejskich - mówił Grzegorz Lipiec, członek zarządu województwa podczas konferencji podsumowującej dziesięć lat działalności Lokalnej Grupy Działania "Partnerstwo na Jurze".

Buchta bolęcińska to drożdżowe ciasto ze słodką posypką. Mirowska parzybroda to zupa z warzyw z dodatkiem boczku i przecieranych pomidorów. Jej głównym składnikiem jest kapusta: latem świeża, zimą kiszona. A trzebińskie hulajdy to kluski gotowane z surowych, tartych ziemniaków. Podawane są z mlekiem bądź okraszone tłuszczem.

Lista Produktów Tradycyjnych jest prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa. Prawo do wpisania na nią mają produkty charakteryzujące się ugruntowaną metodą wytwarzania. Ich jakość lub wyjątkowość musi wynikać ze stosowania tradycyjnych sposobów przygotowania. Tradycja przyrządzania nie może być krótsza niż 25 lat. Lista zawiera 1521 pozycji z całego kraju, z czego z Małopolski pochodzą 164.

Źródło: Gazeta Krakowska/UMWM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska