Przepisem na proste i pyszne placki pasterskie podzielił się Jan Buczek, szef kuchni restauracji Czarna Owca Hotelu Piwniczna SPA&Conference.
- W Czarnej Owcy królują przede wszystkim smaki regionu, czyli związane z Czarnymi Góralami i Łemkami. Sporo jest też tradycyjnych i regionalnych potraw w nowoczesnej odsłonie – opowiada Jan Buczek.
Zobaczcie przepis na placki pasterskie. Kiedyś placki zastępowały pieczywo i pieczone były na blasze kuchni. Dziś możemy je przygotować na rozgrzanej teflonowej patelni. Smakują obłędnie.
Składniki
- 1 kg maki typ 405
- 1 l zsiadłego mleka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
Mąkę sól i sodę wymieszać razem, następnie dodać zsiadłe mleko do uzyskania gęstości ciasta jak na drożdżówkę. Składniki dobrze jest wcześniej trzymać w temperaturze pokojowej. Ciasto można rozwałkować na około 1,5 cm grubości i wycinać krążki o średnicy ok 5-7 cm lub ręcznie formować urywając po kawałku do zamierzonego celu. Piec na lekko rozgrzanej patelni teflonowe z obu stron bez tłuszczu aż podwoją swoja objętość.
Odstawić aż lekko przestygną przekrawać na pół i można nadziewać swoją ulubioną pastą serową, szarpanym wolno pieczonym mięsem z dodatkiem warzyw lub tradycyjnie smażoną cebulką i grillowanym boczkiem lub pastą z bryndzy.
Smacznego.
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Łemkowska zupa ciurka [PRZEPIS]
Zobacz też: Małopolskie przysmaki. Pierogi łomnicańskie
Zobacz też: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz też:Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN