Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: placki pasterskie z zsiadłym mlekiem i sodą według szefa kuchni [PRZEPIS]

mad
Placki pasterskie.
Placki pasterskie. archiwum
Przepis na placki pasterskie z zsiadłym mlekiem i sodą.

Przepisem na proste i pyszne placki pasterskie podzielił się Jan Buczek, szef kuchni restauracji Czarna Owca Hotelu Piwniczna SPA&Conference.
- W Czarnej Owcy królują przede wszystkim smaki regionu, czyli związane z Czarnymi Góralami i Łemkami. Sporo jest też tradycyjnych i regionalnych potraw w nowoczesnej odsłonie – opowiada Jan Buczek.
Zobaczcie przepis na placki pasterskie. Kiedyś placki zastępowały pieczywo i pieczone były na blasze kuchni. Dziś możemy je przygotować na rozgrzanej teflonowej patelni. Smakują obłędnie.

Składniki

  • 1 kg maki typ 405
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 
Wykonanie

Mąkę sól i sodę wymieszać razem, następnie dodać zsiadłe mleko do uzyskania gęstości ciasta jak na drożdżówkę. Składniki dobrze jest wcześniej trzymać w temperaturze pokojowej. Ciasto można rozwałkować na około 1,5 cm grubości i wycinać krążki o średnicy ok 5-7 cm lub ręcznie formować urywając po kawałku do zamierzonego celu. Piec na lekko rozgrzanej patelni teflonowe z obu stron bez tłuszczu aż podwoją swoja objętość.
Odstawić aż lekko przestygną przekrawać na pół i można nadziewać swoją ulubioną pastą serową, szarpanym wolno pieczonym mięsem z dodatkiem warzyw lub tradycyjnie smażoną cebulką i grillowanym boczkiem lub pastą z bryndzy.
Smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska