Nastrój Bożego Narodzenia
To już czwarty raz, gdy Miasto Kraków, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej wspólnie z Bartłomiejem Szczoczarzem właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska - organizują w stolicy Małopolski przedsmak świąt Bożego Narodzenia.
Fundatorem poczęstunku jest Bartłomiej Szczoczarz wraz z małżonką Joanną, którzy przez ostatnie trzy lata ufundowali na rzecz mieszkańców Krakowa 30 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku. W tym roku krakowianie będą mogli skosztować nie tylko karpia i kapusty z grochem, ale i nowości, czyli zupy grzybowej!
- Bardzo dziękuję panu Bartłomiejowi i jego żonie, że po raz kolejny dzielą się z krakowianami świątecznym posiłkiem. Dziękuję za ich ciepłe serca, to napawa nadzieją i pozwala jeszcze lepiej wejść w ten świąteczny czas – mówi wiceprezydent Andrzej Kulig.
Podczas środowego briefingu prasowego Bartłomiej Szczoczarz podsumował wcześniejsze wspólne gotowanie z wiceprezydentem Andrzejem Kuligiem i podarował mu również bluzę kucharską wraz z fartuchem, a także zestaw noży.
- Rok minął, spotykamy się kolejny raz. Te 6 spotkań, które zaplanowaliśmy w tym roku na pewno również jak w latach poprzednich bardzo szybko miną. Tamten rok sprawił, że te kolejki ustawiające się po jedzenie są coraz dłuższe, klientów jest coraz więcej. Do mieszkańców Krakowa dołączyły też nowe osoby - nowi mieszkańcy z Ukrainy i będą też z nami w tym roku. Przy planowaniu tegorocznej akcji postanowiliśmy, że będzie 10 ton jedzenia, jak w roku poprzednim: ryby 2 tony, kapusta z grochem 3,5 tony i nowe danie czyli zupa grzybowa 3,5 tys. litrów a do tego również i porcje chleba - dodaje Bartłomiej Szczoczarz.
W tym roku „Przedświąteczny karp dla mieszkańców” rozpocznie się 4 grudnia o godzinie 16.00 na Małym Rynku. W inaugurującym spotkaniu weźmie również udział Bractwo Kurkowe, które również włączy się w rozdawanie obwarzanków, opłatków i kalendarzy. Kolejne poczęstunki odbędą się o godz. 16.00:
- 6 grudnia - Rynek Podgórski
- 8 grudnia - Rondo Mogilskie
- 11 grudnia - Parking przy pętli na Kurdwanowie
- 13 grudnia - Plac Inwalidów
- 15 grudnia - Nowohuckie Centrum Kultury
W tym roku do akcji włączyli się również: Gospodarstwo Rybackie Rytwiany, firma Miki Mieczysław Jakubowski, Charsznickie Pola Natury, M.M. Druk Serwis - Dariusz Kaczmarczyk i restauracja Pod Srebrnym Kurem.
Mieszkańcy bardzo ciepło przyjęli te spotkania ...
W poprzednich latach poczęstunki odbywały się w różnych lokalizacjach miasta: Nowohuckie Centrum Kultury, Centrum Kongresowe ICE Kraków, plac Wolnica, przy Barbakanie, przy pętli na Kurdwanowie oraz na krakowskich Błoniach, pętli tramwajowej w Bronowicach i Krowodrza Górka, na Rondzie Mogilskim.
O dużym zainteresowaniu świadczy fakt, że jeszcze na długo przed oficjalnym rozpoczęciem wydawania karpia ustawiają się kolejki mieszkańców, a w każdym miejscu rozdano około 1,5 tys. porcji. Należy podkreślić, że wśród mieszkańców, którzy uczestniczyli w imprezie, największą grupę stanowiły osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, dla których była to możliwość skosztowania tej najbardziej tradycyjnej wigilijnej potrawy.
Oto najcenniejsze marki na świecie!
