
Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Krzysztof Dąbrowski, Bar u Krzycha, Wieliczka
Krzysztof Dąbrowski jest kucharzem z doświadczeniem, pracuje w gastronomii od 20 lat z okładem. Pełnił funkcje m.in. szefa kuchni w wielu hotelach (m.in. w krakowskim Holiday Inn.). W końcu postanowił „pójść na swoje”.
Od roku prowadzi wraz z żoną w Wieliczce - „Bistro u Krzycha” (także nominowane w naszym plebiscycie i zajmujące pierwsze miejsce w swej kategorii), a ci którzy mieli okazję posmakować kuchni pana Krzysztofa mówią o nim krótko - „kucharz mistrz”.
Z wykształcenia jest cukiernikiem, ale od lat zajmuje się inną dziedziną gastronomi. Uwielbia eksperymentować, szuka nowych smaków. Ostatnio wymyślił m.in. krem z kalafiora, z gruszką i jabłkiem.
- Kucharstwo jest dla mnie wszystkim: pasją, zawodem, życiem - mówi Krzysztof Dąbrowski.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Paweł Ferenc, kucharz w Restauracji Atelier Sędziwoja w Hotelu Ibis
Paweł Ferenc, kucharz w Restauracji Atelier Sędziwoja w Hotelu Ibis, najbardziej ceni opinię klientów. Dlatego wychodzi na salę i pyta, czy przygotowane danie smakowało
Praca kucharza była dla Pawła Ferenca spełnieniem jego dziecięcych marzeń. Od małego gotował. Najpierw z rodzicami, potem coraz częściej sam. Świadomie wybrał szkołę gastronomiczną. Pochodzi z Krakowa i to tam stawiał swoje pierwsze kroki w gotowaniu. W zawodzie pracuje już 18 lat. Co najbardziej ceni w swojej pracy? - Kontakt z klientami. To, że mogę wyjść na salę i porozmawiać z nimi. Ważne są dla mnie ich opinie na temat potraw, które przygotowałem. Lubię też sam proponować i coś do zjedzenia - mówi Ferenc.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Stacja Smaku Kuchnia&Catering
Stacja Smaku Kuchnia&Catering stawia na krótkie menu, dzięki czemu serwuje klientom zawsze świeże i jakościowo dobre potrawy. Dba też o dobrą atmosferę
Arkadiusz Urbańczyk jest po szkole gastronomicznej. Gdy w końcu pojawiła się szansa i możliwości otwarcia lokalu - nie wahał się. Jego restauracja działa od października 2017r. - Dostajemy pozytywne opinie od klientów, nie tylko słownie, w lokalu ale również na Googlu - mówi Urbańczyk. - Wśród zespołu też panuje dobra atmosfera, jako szef bardzo o to dbam - dodaje. Stacja Smaku stawia na krótkie i składające się z dwóch dań menu. To pozwala właścicielowi i kucharzom na utrzymanie świeżych i jakościowo dobrych dań.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Restauracja Stara Łaźnia w budynku dawnej mykwy, plac Więźniów KL Auschwitz 1
To wyjątkowa restauracja w sercu miasta, w której można nie tylko zakosztować dań starego, galicyjskiego Tarnowa, z naciskiem na kuchnię żydowską, ale również obcować z kulturą i sztuką. W Starej Łaźni coraz śmielej organizowane są koncerty i wystawy. Restauracja zawdzięcza swoją sławę przede wszystkim udziałowi w programie „Kuchenne rewolucje” i bardzo dobrej opinii, którą wystawiła jej Magda Gessler. - Mamy w menu stałe dania, jak czulent, wołowina po żydowsku czy holiżki, ale staramy się je na bieżąco modyfikować. Stąd co jakiś czas pojawiają się w nim nowe potraw, które przygotowywane są wyłącznie ze świeżych produktów, pochodzących z pewnego źródła - mówi Krzysztof Chuderski, właściciel restauracji.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku