MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mleczny blok z żurawinowym oczkiem i bakaliami [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Mleczny blok z żurawinowym oczkiem i bakaliami

Gotowanie to moja pasja, sprawia mi radość i daje relaks - mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 15 dag margaryny zwykłej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 100 ml wody
  • 25 dag mleka w proszku
  • 10 dag herbatników zbożowych
  • 20 g ryżu preparowanego
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g orzeszków sojowych
  • 30 g suszonej żurawiny
  • opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok. 250 g)

Wykonanie
Margarynę wraz z cukrem stopić na małym ogniu, następnie dodać wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie wymieszać, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodać odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy.

Wygładzić wierzch i ułożyć rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schłodzić, gotowy wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska