Gotowanie to moja pasja, sprawia mi radość i daje relaks - mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 15 dag margaryny zwykłej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 100 ml wody
- 25 dag mleka w proszku
- 10 dag herbatników zbożowych
- 20 g ryżu preparowanego
- 20 g wiórek kokosowych
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g orzeszków sojowych
- 30 g suszonej żurawiny
- opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok. 250 g)
Wykonanie
Margarynę wraz z cukrem stopić na małym ogniu, następnie dodać wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie wymieszać, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodać odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy.
Wygładzić wierzch i ułożyć rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schłodzić, gotowy wyjąć z formy i pokroić na plastry.
Źródło: Dzień Dobry TVN