Ciasto z makiem sMAKołyk z gminy Maków - przepis! Bo wiadomo, jak Maków, to mak być musi! Jak zapewniają panie z Koła Gospodyń z Białki, to ciasto to prawdziwe „niebo w gębie”. Proste i szybkie. Spróbujcie!
Składniki
- 6 dużych jabłek
- 9 jajek
- 9 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych (mogą być migdały lub orzechy laskowe)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 45 dag cukru (można trochę mniej)
- 30 dag maku sparzonego i zmielonego 2 razy lub mielonego z torebki (nie masa makowa gotowa)
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać powoli po żółtku, dobrze utrzeć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać mak, jabłka i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek i dodać na koniec dokładnie mieszając. Piec około godziny, można polać polewą i dowolnie udekorować.

Wideo