Co zrobić z mięsa mielonego? Jednym ze sprawdzonych, pysznych dań jest grecka musaka! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty i przenieście się do słonecznej Grecji!
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- mozarella
- cynamon
- kminek
- sól
- olej do smażenia
Składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, po chwili mięso mielone. Smażyć mieszając, aż mięso zbrązowieje.
Dodać sok pomidorowy i wino. Przyprawić solą, cynamonem i kminkiem. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 min.
W tym czasie bakłażany umyć i pokroić wzdłuż w plastry. Posolić i odstawić na ok. 20 min., aż puszczą sok bądź usmażyć na patelni grillowej.
Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zamieszać. Dolewać stopniowo mleko, intensywnie mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, ułożyć plastry bakłażana, potem sos i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien znaleźć się bakłażan. Rozprowadzić na nim resztę sosu beszamelowego, posypać startą mozarellą.
Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać w 180 st. przez 25 min. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać przez kolejne 7-8 minut, aż ser się zrumieni.
