W skrócie
Na spotkania w rodzinnym gronie lub w towarzystwie przyjaciół polecam zrobić soczyste kebaby. Co więcej, w ten sam sposób możesz zrobić małe kotleciki w stylu burgerów i podawać je w przypieczonej bułce. Gdy plany na rozpalenie grilla zostają pokrzyżowane, a mimo to nie chcecie rezygnować ze wspólnego ucztowania, to polecam korzystać z patelni grillowej lub elektrycznego grilla. Do takich skwierczących kawałków mięsa można dodać plasterki boczku, aby kebab był jeszcze bardziej soczysty.
W galerii możesz zobaczyć produkty potrzebne do zrobienia kebabu z grilla
Domowy kebab na grilla – przepis na pomysłowe danie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego np.: z kurczaka,
- 30 ml oleju rzepakowego Marysia
- 1/2 łyżeczki soli jodowanej Na Szlaku Smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku,
- 1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Na Szlaku Smaku,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka natki pietruszki.
Do podania:
- 1 pita lub tortilla na osobę,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- 1/4 główki sałaty,
- ulubiony sos np.: czosnkowy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Jak zrobić domowy kebab na grillu?
Sposób przygotowania:
- Na początku posiekaj drobno cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek.
- W dużej misce połącz mięso mielone z kurczaka, posiekaną cebulą, przeciśnięte ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: curry, słodką papryką, mielony imbir, sól i pieprz.
- Dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Następnie formuj z doprawionego mięsa długie, wąskie kiełbaski na patykach do szaszłyków, przypominające tradycyjny kształt kebabu.
- Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
- Gdy grill jest rozgrzany, nasmaruj ruszt olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu mięsa.
- Umieść kiełbaski z mięsa mielonego z kurczaka na grillu i grilluj je przez około 6-8 minut z każdej strony, obracając je raz, aż będą dobrze wypieczone i będą miały charakterystyczne zarumienienia.
- Gdy mięso jest rumiane, zdejmij je z grilla i pozostaw na chwilę, aby wystygło.
- W tym czasie podgrzej pitę lub tortillę.
- Następnie włóż do pity lub tortilli przygotowane na grillu mięso, ulubione warzywa (np. sałatę, pomidory, ogórki) i polej wszystko sosem czosnkowym.
- Zwijaj pitę lub tortillę, tak aby zawierała wszystkie składniki, i podawaj ciepłe.
Na grilla przygotuję domowego kebaba z kurczaka. Pomysłowy s...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: