Do kosza trafia jedna trzecia produkowanej na świecie żywności.
W Europie marnuje się niemal 100 milionów ton jedzenia, jednak - przy doliczeniu strat odnosząccy się do rolnictwa i rybołówstwa - ten niechlubny wynik byłby jeszcze wyższy. Polska jest w pierwszej piątce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Przed nami są Wielka Brytania, Niemcy, Francja oraz Holandia. Europarlament chce do 2025 roku zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia i poprawić dostęp do żywności dla najbardziej potrzebujących mieszkańców Europy.
Polska? Najczęściej w koszu na śmieci lądują - pieczywo (62%), owoce (47%), wędliny (46%), warzywa (35%). Jeśli chodzi o ziemniaki, wyrzucamy niemal jedną czwartą tych warzyw.
Produkty żywnościowe są wyrzucane głównie przez przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz ich niewłaściwe przechowywanie.
Najwięcej ludzi cierpi głód w:
- Azji Południowej – 280,9 mln
- Azji Południowej – 280,9 mln
- Azji Wschodniej – 151,2 mln
Źródła informacji: bankizywosci.pl, IERIGZ