Podczas warsztatów ziołowych, Ania Czuchta, Mistrz Tradycji opowiadała uczestnikom o zdrowotnych właściwościach letnich ziół. Szczególe podkreślała walory tych, które mamy za progiem własnych domów, nie trzeba dalekich wypraw, by je odnaleźć. Największą sztuką jest wydobyć z zebranych roślina jak najwięcej wartości odżywczych. I o tym były warsztaty. By znaleźć koniczynę, czarny bez, dziurawiec nie trzeba nigdzie daleko jechać. Uczestnicy robili sok z kwiatów czarnego bzu z dodatkiem kwiatów z piwni, zlewały syrop z wiosennych pędów sosny i jodły, a z soku z kiszonej kapusty gotowały łemkowską kwaśnicę.
WIDEO: Prosty przepis na przepyszne grillowanie banany
Źródło: Cover Video/x-news
- Małopolskie Wianki w skansenie w Szymbarku
- Gorlice. Bobowa ma nową atrakcję, park edukacyjny
- Na Joannę Niemiec, projektantkę z Gorlic czeka Paryż!
- Dzisiaj o godz. 20 w TVN premiera MasterChef w pałacu Długoszów
- Koncert na Przystanku Szymbark na 20-lecie powiatu
- Stróżowianie przywitali prymicjanta - rodaka na granicy wsi

Wideo