7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Produkty fermentowane z użyciem bakterii kwasu mlekowego,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/93/19/5c5d85880a40b_o_large.jpg)
fot. LeFox/pixabay.com
Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy
Bakterie kwasu mlekowego
Produkty fermentowane z użyciem bakterii kwasu mlekowego, takie jak napoje mleczne czy warzywne kiszonki, to cenne źródło związków wspomagających funkcjonowanie układu pokarmowego. W specjalnych przetworach probiotycznych, takich jak np. mleko acidofilne, zawarte są żywe bakterie mlekowe, które mają zdolność docierania do końcowych odcinków układu trawienia i przywracania równowagi mikroflory jelitowej. To od niej zależy zdrowe trawienie, dlatego żywność fermentowana, specjalne jogurty czy bakterie probiotyczne w kapsułkach są zalecane jako stały element zdrowej diety.