Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki orkiszowe z miodem – zimowe, zdrowe smaki dla małych i dużych smakoszy [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Naleśniki orkiszowe z miodem - zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników. Zobacz przepis.
Naleśniki orkiszowe z miodem - zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników. Zobacz przepis.
Naleśniki orkiszowe z miodem to przysłowiowe „niebo w gębie”. Przyrządza się je szybko ze zdrowych i wartościowych składników. Śniadanie, podwieczorek czy kolacja – naleśniczki idealnie sprawdzą się jako zdrowe danie, które ucieszy nie tylko smakiem, ale także wyglądem.

Poniższy przepis na naleśniki to świetny pomysł na zdrową, orkiszową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Naleśniki łatwo przygotować, można je podawać z rożnymi dodatkami – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Ze względu na dodatek miodu można je serwować dzieciom od 12 miesiąca życia. Mini naleśniki świetnie posmakują także dorosłym, wystarczy dodać do nich nieco więcej miodu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.

Składniki na około 15 sztuk

  • 1 pełna szklanka mąki orkiszowej (250 gr)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki pełnoziarnistej kaszki orkiszowej Holle
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • migdały, jabłka do wycięcia gwiazdek (opcjonalne)
  • olej kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)

Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia. Polać miodem lub jogurtem, przybrać jabłkowymi gwiazdkami lub innymi ulubionymi owocami czy dodatkami dostosowanymi dla dzieci i dorosłych. Np. kruszoną czekoladą, skórka pomarańczową, rodzynkami itp. Gotowe! Smacznego!

Porada: Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Przed połączeniem z innymi składnikami należy go delikatnie rozpuścić, aby zmienić jego konsystencję na płynną. Mini naleśniki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

Zobacz inne przepisy na naleśniki i pankejki:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska