Nasza Loteria

Naleśniki po bretońsku z szynką, serem i jajkiem. Poznaj przepis, którego nie znałaś

opr. Magda Smoleń
Naleśniki po bretońsku z szynką, serem i jajkiem to pomysł na smaczny obiad. Zobaczcie przepis.
Naleśniki po bretońsku z szynką, serem i jajkiem to pomysł na smaczny obiad. Zobaczcie przepis.
Uwielbiasz naleśniki, ale chcesz spróbować czegoś nowego? Zrób naleśniki po bretońsku, czyli prosty i smaczny posiłek z mąki gryczanej z pysznym farszem z sera, szynki i jajka.

Galettes Bretonnes, czyli naleśniki, które robi się z mąki gryczanej, są jednym z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni bretońskiej. Ich historia rozpoczęła się od krzyżowców, którzy ze Wschodu przywieźli do Francji grykę. Roślina była łatwa w uprawie i z czasem danie to stało się charakterystyczne dla Bretanii. Obecnie naleśniki po bretońsku jada się także u nas, a do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników, z połączenia których przyrządzimy sycący i smaczny obiad. Jak je zrobić? Przepis prezentujemy poniżej.

Naleśniki po bretońsku z mąki gryczanej z farszem z sera, jajka i szynki [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko (do ciasta)
  • szczypta soli
  • pół łyżki masła ekstra Mazurski Smak
  • 3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szynka
  • ser Podlaski Mlekpol

Przygotowanie:
Mąkę gryczaną wsypujemy do miski i robimy w niej dołek, dodajemy sól, jajko i roztopione masło. Mieszamy łyżką, stopniowo zagarniamy coraz więcej mąki i dolewamy wodę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarując powierzchnię odrobiną masła. Na środek naleśnika wbijamy jajko i smażymy przez około 2 minuty, następnie wokół jajka kładziemy kawałki szynki i sera. Gdy białko będzie w połowie ścięte, a spód naleśnika lekko zrumieniony, składamy brzegi naleśnika do środka i przytrzymujemy łopatką. Smażymy jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty aż całe białko będzie ścięte. Nasze naleśniki są gotowe.
Smacznego!

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska