https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewki. Szybka i prosta nalewka cytrynowa [PRZEPIS]

mad
Nalewka cytrynowa najlepiej smakuje mocno schłodzona.
Nalewka cytrynowa najlepiej smakuje mocno schłodzona. pixabay.com
Przepis na nalewkę cytrynową.

Janina Czaja poleca domową cytrynówkę. Robi się ją bardzo prosto. Schłodzona smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • skórka otarta z 6 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • 1 l wódki (45%)


Wykonanie

Cytryny dokładnie umyć i sparzyć, skórki zetrzeć na tarce.
Wymieszać je z cukrem, zalać alkoholem i podgrzewać pod przykryciem tak długo aż cukier się rozpuści .
Odstawić na 3-4 godziny, przefiltrować przez bibułkę, rozlać do butelek.
Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na dobę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska