Przepisem na szybką nalewkę wiśniową podzieliła się Maria Szymczak z Brzeska.
Składniki
- 1 kg wiśni
- 300 liści wiśni
- 1 i 1/2 l wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 1 litr spirytusu
Wykonanie
Wszystkie składniki nalewki zagotować, gdy zaczną wrzeć zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 20 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Nalewkę przecedzić i wystudzić. Następnie do zimnego wywaru dolać 1 litr spirytusu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku dniach nalewka jest gotowa do spożycia.
Zobacz koniecznie:TOP 7 zdrowych koktajli naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial