https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nasz ogród to kopalnia składników. A co można z nich latem ugotować?

Anna Stasiewicz
pixabay.com
Lato jest porą, w której nie możemy narzekać na wybór dostępnych warzyw i owoców. A jeśli będą one wyhodowane w naszym przydomowym ogródku czy na działce, to z tym większą satysfakcją będziemy później przyrządzać z nich pyszne dania. Jak wynika z badań, prawie połowa mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego latem wybiera spożywanie posiłków w ogrodzie.

Letni posiłek na działce lub w ogródku możemy zacząć na przykład od orzeźwiającej zupy. Wykorzystajmy sezon na szpinak i rukolę i zróbmy pyszny chłodnik jogurtowy. Drobno siekamy szpinak i rukolę, a ogórka obieramy  i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt, posiekany szpinak, rukolę, startego na tarce ogórka i zioła. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

 

Lipiec to również sezon na kalarepę. Proponujemy udka z kurczaka z kalarepką, porem i marchewką. Mięso myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy warzywa i kroimy je w plastry. Mięso i warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Po godzinie potrawa jest gotowa.  

A może danie z wykorzystaniem fasolki szparagowej? Fasolkę oczyszczamy i gotujemy  w bulionie warzywnym. Następnie podsmażamy na maśle 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną fasolkę polewamy podsmażoną bułką. 

Z rukoli, którą możemy posadzić w ogródku, możemy przygotować pyszne sałatki, natomiast świeżą bazylię dodać do pomidorów czy spaghetti, a nawet przygotować bazyliowe pesto. W moim ogródku właśnie zaczynają dojrzewać truskawki i poziomki. Można je oczywiście pałaszować na surowo, posypane cukrem przypomną smak dzieciństwa. Ale również dodać do owocowych koktajli albo do ulubionego domowego ciasta. 

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska