- Na terytorium Unii Europejskiej nie można wwozić produktów mięsnych ani mleczarskich bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. W przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest całkowicie zakazany. Produkty mięsne i mleczne przewożone wbrew przepisom zostaną zatrzymane i zniszczone, a podróżnym grozi grzywna lub odpowiedzialność karna – mówi Maciej Kopacz, kierownik Oddziału Celnego Port Lotniczy Kraków-Balice.
To zabronione
Służby przypominają, że wwożenie surowego mięsa bez kontroli weterynaryjnej jest zabronione przez przepisy unijne i krajowe. Celem zakazu jest ochrona zdrowia zwierząt i ludzi przed chorobami zakaźnymi, takimi jak pryszczyca. Przewóz mięsa może prowadzić do niekontrolowanego rozprzestrzeniania się chorób na terenach, gdzie nie występują, stwarzając zagrożenie dla zdrowia zwierząt oraz ludzi.
- To ważna informacja również dla polskich podróżnych, którzy wyjeżdżają poza teren UE. Każdy z krajów ma własne zasady dotyczące wwozu określonych produktów, np. wwiezienie: żywności, roślin, zwierząt i skór zwierzęcych do Australii jest całkowicie zakazane. Dlatego zawsze warto sprawdzić ograniczenia przed podróżą do danego kraju, np. na stronie polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych - wskazuje Izba Administracji Skarbowej w Krakowie.
