W tym roku na URK będzie studiować ponad 7,6 tys. osób, z czego przeszło 2,5 tys. studentów I roku. Nowy rok akademicki rozpoczyna też 1 475 pracowników uczelni.
Podczas czwartkowej inauguracji rektor Uniwersytetu Rolniczego wspomniał m.in. o dwóch wielkich inwestycjach, które będą wkrótce finalizowane. Jako pierwsza, w najbliższy poniedziałek, do użytku zostanie oddana Klinika Małych Zwierząt. Jak wskazał rektor, jest to zasadniczy element własnej bazy uczelni, koniecznej do rozwoju Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej.
- Druga finalizowana inwestycja to Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. To najnowocześniejsza jednostka do badania i opracowywania składu składników pożywienia. Między innymi pomoże w minimalizacji skutków występowania alergii pokarmowych, które według badań w najbliższych dekadach dotykać będą co piątego mieszkańca globu. Centrum oddane będzie do użytku jeszcze w tym roku kalendarzowym. Zainstalowana tam aparatura stanowić będzie pole testowe współpracy nauki z przemysłem spożywczym - mówił prof. Sylwester Tabor. - A warto sobie uświadomić, z jak wielkim potencjałem będziemy współpracować. Według dostępnych raportów (Eurocash czy Research and Markets) obecnie rynek produktów żywnościowych w Polsce osiąga wartość blisko 100 mld USD, a eksport żywności już ponad 50 mld USD. Pomimo wojny w bieżącym roku jego wartość wzrośnie o ponad 9 procent względem roku ubiegłego - dodał rektor.
Co młodzi ludzie chcą studiować na Uniwersytecie Rolniczym?
Na studia stacjonarne I stopnia na URK zarejestrowało się łącznie 7 703 osoby, czyli w skali uczelni były to blisko 3,4 rejestracje na miejsce.
W tegorocznej rekrutacji największą popularnością wśród kandydatów na studia stacjonarne I stopnia cieszyły się kierunki:
- weterynaria (9,2 rejestracji na jedno miejsce),
- etologia i psychologia zwierząt (7,8 chętnych na miejsce),
- etologia i psychologia zwierząt (7,8),
- architektura krajobrazu (5,1),
- dietetyka (4,9),
- biotechnologia (4,4).
Z kolei najmniejszą popularnością cieszyły się studia niestacjonarne na kierunkach: biogospodarka i gospodarka przestrzenna. Na studia stacjonarne ogółem było 1,48 rejestracji na jedno miejsce.
Nowości w ofercie URK
Pośród oferowanych przez uczelnię kierunków studiów są - poza tymi najbardziej tym razem obleganymi - także m.in.: bioinżynieria zwierząt, biologia stosowana, browarnictwo i słodownictwo, ekonomia, geodezja i kartografia, leśnictwo, ochrona środowiska, rolnictwo, sztuka ogrodowa, winogrodnictwo i enologia czy technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych.
Nowością na URK jest kierunek studiów inżynierskich gastronomia i catering dietetyczny. Został on uruchomiony na Wydziale Technologii Żywności. Uczelnia zaoferowała na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia. Kształcenie będzie trwało siedem semestrów i skoncentrowane ma być na najbardziej aktualnych trendach na rynku dotyczących m.in. organizacji i zarządzania w gastronomi, nowoczesnych systemów produkcji potraw i ich dystrybucji, cateringu dietetycznego, grafiki i carvingu w owocach i warzywach, neurogastronomii, sztuki dekorowania stołów i potraw, gastronomii molekularnej, zasad projektowania nowych produktów spożywczych, doboru opakowań, dziedzictwa kulinarnego, podstaw dietetyki, przygotowania potraw tradycyjnych i regionalnych. "Zgodnie z potrzebami pracodawców mocny akcent stawiamy na rozwój kompetencji miękkich i przedsiębiorczości, stąd przedmioty takie jak savoir-vivre i protokół dyplomatyczny, komunikacja interpersonalna, autoprezentacja i negocjacje, tworzenie biznesplanów czy zarządzanie karierą" - informuje uczelnia.
Rok jubileuszu uczelni
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie jest jedną z wiodących uczelni w dziedzinie nauk przyrodniczych w Polsce. Wywodzi się z Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie od 1890 roku rozwijały się nauki rolnicze i leśne.
W tym roku uczelnia będzie obchodzić Jubileusz 70-lecia. W ciągu 70 lat jej istnienia mury uczelni opuściło 94 282 absolwentów. Nadano stopień doktora 1 773 osobom, habilitowano 674 naukowców, a 247 osób uzyskało profesury.
- Klimat jak w Dolomitach lub Alpach tuż przy granicy z Małopolską! Zachwyca jesienią
- 10 najpiękniejszych tatrzańskich szlaków jesienią. Tutaj warto iść na wycieczkę
- Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
- Wzory i pomysły na jesienne paznokcie. Zobacz inspiracje!
- Jesień w Chorwacji poza sezonem. Dlaczego warto się tam wybrać? TOP 5 powodów!
- Zamek w Muszynie jeszcze zamknięty, a już kusi turystów. Tak wygląda w środku
Czy Polacy chcą amerykańskiej elektrowni atomowej w Polsce?
