Uczestnicy konkursu „Słodko pachną święta” mieli dwie godziny na przygotowanie świątecznej słodkiej potrawy. Przed samym rozpoczęciem rywalizacji dowiedzieli się, z jakich produktów będą mogli korzystać. Większość po otwarciu czarnego pudełka, w którym ukryte były surowce, postawiła na ciasta. Barbara Stasianek uznała jednak, że ulepi pierogi.
- Zobaczyłam, że w pudełku jest mak, to stwierdziłam, że pirogi na słodko, które bywają na wigilijnych stołach, idealnie pasują do tematu – mówi uczennica.
Przyznaje, że po raz pierwszy lepiła pierogi z makiem.
- U mnie na wigilii są pierogi z suszoną śliwką, ale teraz obowiązkowo pojawiają się też z makiem - uśmiecha się zwyciężczyni konkursu.
Jury oceniało nie tylko smak, ale i wykonanie słodkich niespodzianek i sposób podania. W nagrodę za pierwsze miejsce Barbara Stasianek otrzymała mikser i kolację dla dwojga w Villi Poprad w Rytrze. Jury drugie miejsce przyznało Rafałowi Studzińskiemu, a trzecie Renacie Zwolińskiej. Każdy z oceniających przyznał też swoje wyróżnienia i nagrody. Powędrowały do Roksany Matusik, Moniki Janus, Kamili Hilla, Patryka Jawora i Magdaleny Zaryczny.