https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z bobem, czekoladą, a może klasyczne z mięsem? 21. Festiwal Pierogów w Krakowie zaczyna się 11 sierpnia i zapowiada się naprawdę smacznie

Ewa Wacławowicz
Od 11 do 15 sierpnia w Krakowie odbywać się będzie 21. Festiwal Pierogów. Prócz klasycznych z mięsem czy ruskich, na Małym Rynku znajdziemy pierogi np. z bobem czy kurkami. Pierwszych specjałów będzie można spróbować od godziny 10.

Kraków zaprasza na Festiwal Pierogów. 21. edycja tego święta to już krakowska tradycja, której towarzyszy wiele ciekawych propozycji i nowych smaków.

Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką znajdziemy nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich, czy z kapustą i grzybami, ale też te sezonowe lub bardziej wyszukane – z buraczkami, bobem czy kurkami. Pojawią się również propozycje w wersji „na słodko”, np. z serem czy wypełnione czekoladą. Nie zabraknie jednak zaskakujących połączeń i autorskiego podejścia szefów kuchni do tematu.

Pierogi ruskie zawalczą o statuetkę św. Jacka. Jak głosi legenda, pojawiły się w Polsce w XIII wieku za sprawą dominikanina – św. Jacka Odrowąża, który zachwycił się nimi w czasie swojej misji na Rusi (stąd też ich nazwa!). Farsz tego przysmaku przygotowywano z sera oraz kaszy – minęło kilka wieków, zanim ten drugi składnik zastąpiły ziemniaki. Inne pierogi zawalczą o trofeum króla Kazimierza Wielkiego. Trafi ono w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi! Zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury.

Pierogów można posmakować od 11 do 15 sierpnia, w godz. 10.00–24.00.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Kobiety zagrożone na rynku pracy?

od 16 lat
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zbigniew Rusek
A czy są pierogi Kazimiery Solejukowej? Chodzi o tę panią z serialu "Ranczo".
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska