Nie pomogły im „Kuchenne Rewolucje”, chociaż o lokalach było głośno w całej Polsce
Magda Gessler z rewolucją znów w Małopolsce
Program telewizyjny „Kuchenne Rewolucje” od 2010 roku cieszy się niesłabnącą popularnością. Do programu telewizji TVN zgłaszają się restauratorzy, którzy mają problem z utrzymaniem biznesu. Pomoc oferuje im Magda Gessler, znana polska restauratorka, która odwiedza restauracje, analizuje jej problemy, a następnie proponuje rozwiązanie. Najczęściej wiąże się to ze zmianą nazwy, remontem lokalu i nowymi pozycjami w menu.
Od marca na antenie TVN można oglądać już 28. serię "Kuchennych Rewolucji", a Magda Gessler nie próżnuje. Odwiedza kolejne restauracje i nagrywa nowe odcinki. Niedawno gościła w Małopolsce, a konkretnie w Bobowej w powiecie gorlickim. O pomoc do Gessler zwrócili się właściciele Palety Smaków. Dotychczas utrzymana w loftowym klimacie knajpa odeszła w zapomnienie. Teraz to przesycona fioletami, ale i koronką klockową Karczma Śliwkowa Bobowa.
Karczma Śliwkowa Bobowa po Kuchennych rewolucjach Magdy Gess...
Nowe menu jest minimalistyczne. W karcie dań są trzy przystawki: pstrąg wędzony w galarecie, deska wędlin i serów i tatar wołowy. Z zup zjemy barszcz z kaszką krakowską, żur z białą kiełbasą, lub rosół z kaczki, a na deser naleśniki z powidłami lub z serem. Śliwka przewija się w daniach głównych: schab pieczony w kompocie z suszu podawany z ziemniakami i ćwikłą, bigos, pstrąg smażony, placki po węgiersku, schabowy na smalcu, zapiekanka ziemniaczana. Są też pierogi z kaczką lub śliwką wędzoną, zestaw dla dzieci z frytkami i filetem oraz sałatka bobowska. Kartę dopełnia pizza - klasyczna włoska, ale też ze śliwką. Wśród napojów ciepłych jest herbata ze śliwowicą, a wśród zimnych piwo z browaru w Grybowie i regionalne wina.
Te "Kuchenne Rewolucje" nie uratowały biznesu"
Pod koniec 2011 roku Magda Gessler odwiedziła Nowy Sącz, aby pomóc właścicielowi Laboratorium Pizza „stanąć na nogi” i zdobyć klientelę. Rok później Kuchenne Rewolucje przeszedł Zajazd pod Jodłową Górą w Tymbarku. Obie restauracje jednak nie przetrwały.
Laboratorium Pizza, mała restauracja przy ul. Wiśniowieckiego to dotychczas jedyne miejsce w Nowym Sączu, w którym Magda Gessler kręciła swój popularny program „Kuchenne Rewolucje”. Lokal utrzymał się na rynku jeszcze niecałe dwa lata. Kto jeszcze pamięta nieistniejące już Campo di Fiori lub jak nazwała knajpkę Gessler - Laboratorium Pizza?
Rok później "Kuchenne Rewolucje" przeszedł Zajazd pod Jodłową Górą w Tymbarku. Tu Gesslerowej udało się stworzyć oryginalne menu w oparciu o regionalne produkty i przepisy kół gospodyń wiejskich.
- Po emisji programu „Kuchenne Rewolucje” nie możemy nadążyć z obsługiwaniem gości – mówił wówczas współwłaściciel Zajazdu pod Jodłową Górą w Tymbarku, Janusz Zborowski. - Zrobiło się u nas bardziej przytulnie i ludzie sobie to chwalą.
Niestety, mimo dobrej opinii warszawskiej restauratorki, kilka lat po emisji odcinka restaurację zamknięto.
- Fajfy w "Sanatorium miłości". Kuracjusze tańczyli w Hawanie w Krynicy Zdroju
- Dla takich widoków warto wstać skoro świt. Tatry widziane z Malnika
- To największa w Polsce mofeta! Unikatowa atrakcja turystyczna. Czekają ją zmiany
- Powiatowe Centrum Sportu w Marcinkowicach oficjalnie otwarte!
- Przyciągnie turystów i ozdobi Nowy Sącz. Ostateczna koncepcję odbudowy zamku
- Memy z Nowym Sączem w tle. Z czego najczęściej śmieją się internauci?
[b]"Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler w Bobowej. Co wydarzy się w Palecie smaków? Czy warszawska restauratorka postawi na kuchnię żydowską?[b]
