Tradycyjnie potrawy wigilijne przygotowali uczniowie Zespołu Szkół nr 1 i. Komisji Edukacji Narodowej, czyli popularnego w Nowym Sączu Gastronoma. Ugotowali m.in. 100 litrów zupy grzybowej (wedle tradycji serwowanej z łazankami), 20 litrów kompotu z suszonych owoców, 30 kilogramów kapusty z grochem, a także usmażyli 30 kilogramów ryb. Przygotowali również kilka rodzajów ciast, które zwyczajowo powinny być na wigilijnym stole Lachów i górali.
Ta największa w grodzie nad Dunajcem i Kamienica wieczerza wigilijna przygotowana została w stołówce Domu Studenta przy ul. Długosza, gdzie Gastronom ma jeden ze swoich warsztatów praktycznej nauki zawodu. Uczniowie nie tyko przygotowali wigilijne potrawy, ale również je serwowali.
Zanim sięgnięto po sztućce, by pałaszować przysmaki, Zespół Regionalny i Kapela Ludowa działające w Gastronomie, witały uczestników Wigilii przyśpiewkami, kolędami i pastorałkami. Im błogosławił także ks. prałat Jan Siedlarz, proboszcz parafii św. Kazimierza na obszarze której znajdują się: Dom Studenta i Gastronom.
Sądeczanom, uczestniczącym w tej wyjątkowej Wigilii, życzenia składali i przełamywali się z nimi opłatkiem, wiceprezydent Nowego Sącza Jerzy Gwiżdż oraz przewodniczący Rady Miasta Janusz Kwiatkowski.
Dla wszystkich uczestników Wigilii były świąteczne paczki, a najmłodsi mogli wybierać sobie zabawki - przytulanki z koszy stojących w hallu Domu Studenta.
Autor: Stanisław Śmierciak