Obwarzanki drożdżowe to pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Zobaczcie przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.
Składniki
- ½ kg mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 300 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka czarnego sezamu
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze porcje. Z ciasta uformować około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki połączyć ze sobą na jednym z końców i razem zapleść. Końce zaplecionych wałeczków połączyć ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
Obwarzanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
