Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obwarzanki drożdżowe z czarnym sezamem. Jak w domu zrobić obwarzanki? [PRZEPIS]

mad
Obwarzanki drożdżowe z czarnym sezamem.
Obwarzanki drożdżowe z czarnym sezamem. Fot. Katarzyna Jaworek
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić w domu pyszne obwarzanki drożdżowe. Zobaczcie przepis!

Obwarzanki drożdżowe to pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Zobaczcie przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • jajko do posmarowania

Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze porcje. Z ciasta uformować około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki połączyć ze sobą na jednym z końców i razem zapleść. Końce zaplecionych wałeczków połączyć ze sobą tworząc okrągły obwarzanek. 
Obwarzanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska