Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- 20 g drożdży
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżka cukru kryształu
- 600 g mąki tortowej
- 50 g margaryny
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 36 proc.
- łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo
- tabliczka białej czekolady
- kakaowa posypka do dekoracji
- olej do smażenia
Wykonanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na rozgrzanym oleju usmażyć pączki na rumiano z dwóch stron.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekroić na pół i przełożyć kremem kawowym.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polać pączki. Wierzch oprószyć kakaową posypką.
Smacznego!
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN