W skrócie
Pasztet z fasoli to dla wielu osób idealny sposób na budżetową przekąskę. Warto zaplanować go sobie dzień wcześniej, aby mieć czas na namoczenie fasoli. Do pasztetu z fasoli można także dodawać soczewicę albo ciecierzycę, którą najczęściej stosuje się do hummusu. Jeżeli nie lubicie czekać to, zamiast namaczania fasoli można sięgnąć po fasolę w puszce. Dzięki temu pasztet z fasoli z puszki zrobicie w dwie godziny.
Pasztet z fasoli – przepis na tanią przystawkę
Liczba porcji: 10-12.
Czas przygotowania: 2 godziny + czas namoczenia fasoli.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g białej fasoli,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- 1/2 selera korzeniowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 średniej wielkości jajka.
Do smaku:
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól.
Jak zrobić pasztet z fasoli?
Przygotowanie:
- Dzień przed robieniem pasztetu należy namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Wystarczy 8-10 godzin.
- Kolejnego dnia fasolę należy odcedzić, przelać świeżą wodą i wrzucić do garnka z nową zimną wodą. Woda powinna zakryć fasolę w całości.
- Fasolę należy gotować powoli przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
- Warzywa korzeniowe i cebulę należy posmarować olejem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30 minut. Dzięki temu pasztet z fasoli będzie miał intensywny smak warzyw.
- Przestudzone upieczone warzywa i fasolę należy zmielić w blenderze na gładką masę.
- Masę na pasztet z fasoli w tym momencie należy doprawić suszonymi ziołami, solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta, należy dolać 50 ml wywaru z gotowania fasoli.
- Następnie jajka należy rozkłócić widelcem i dodać do masy z fasoli.
- Pasztet z fasoli należy dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Prosty pasztet z fasoli należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza.
Zobacz także: Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepis Wegan Nerd na wegańską potrawę
Pasztet z fasolą i pieczarkami
Do pasztetu z fasoli można także dodać podsmażone na oleju lub maśle pieczarki. Gdy pieczarki będą złoto-brązowe warto doprawić je łyżeczką sosu sojowego. Jeżeli chcecie pominąć ten krok, a nadal zyskać grzybowy smak dania, to mamy na to szybki patent. Wystarczy suszone grzyby zmielić w blenderze na proszek. Łyżeczka grzybowego pyłu szybko rozpuści się w masie na pasztet z fasoli, dodając jej oczekiwanego smaku i aromatu.
Taki domowy pasztet z fasoli znakomicie smakuje na własnoręcznie upieczonym chlebie żytnim.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?