https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże narodzenie: piernik cioci Halszki [PRZEPIS]

Danuta Kudarciak
Adam Wojnar
Piernik cioci Halszki.

– Uwielbiam piec i gotować. Ogromną przyjemność sprawia mi patrzenie jak potrawy błyskawicznie znikają z talerzy – mówi pani Danuta Kudarciak z Oświęcimia. Poleca przepis na rewelacyjny piernik cioci Halszki.

Składniki na ciasto

  • 60 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 10 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • łyżka sody
  • łyżka zmielonych goździków
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na masę kajmakową

  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo

  • kostka masła
  • 6 łyżeczek kakao
  • powidła śliwkowe

Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska