Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże narodzenie: piernik cioci Halszki [PRZEPIS]

Danuta Kudarciak
Adam Wojnar
Piernik cioci Halszki.

– Uwielbiam piec i gotować. Ogromną przyjemność sprawia mi patrzenie jak potrawy błyskawicznie znikają z talerzy – mówi pani Danuta Kudarciak z Oświęcimia. Poleca przepis na rewelacyjny piernik cioci Halszki.

Składniki na ciasto

  • 60 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 10 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • łyżka sody
  • łyżka zmielonych goździków
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na masę kajmakową

  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo

  • kostka masła
  • 6 łyżeczek kakao
  • powidła śliwkowe

Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).

Źródło: Agencja TVN

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska