Małopolska premiera projektu odbyła się w Restauracji Filipa 18 w hotelu Indigo, w której już funkcjonuje Małopolska Karta Wód Mineralnych. Wkrótce trafi ona do restauracji i hoteli w całym kraju.
- Nie ma drugiego takiego regionu, który byłby tak bogaty w wody. Liczby mówią same za siebie – co trzecia woda mineralna na sklepowej półce pochodzi z ujęcia, które znajduje się na terenie naszego województwa - przekonywał Leszek Zegzda z zarządu województwa. A ponieważ mało kto o tym wie, by wypromować wody z Małopolski, stworzono kartę.
W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód. Oprócz szerokiego i niezwykle plastycznego opisu smaków i aromatów, konsumenci znajdą tam też ważne informacje na temat zawartości składników mineralnych czy ciekawostki związane z ich źródłem.
Najważniejszą częścią karty jest oczywiście lista dedykowanych potraw do każdej z wód. Dowiemy się z niej, że Wysowianka Zdrój Gazowana zawiera aromaty roślinne i morskie (wodorosty, trawa), a degustując tę wodę możemy spodziewać się struktury lekkiej, miękkiej i potoczystej – zaskakująco gładkiej jak na wodę gazowaną. W smaku lekko owocowa, odświeżająca, wyraźnie słonawa. Zawiera drobne, mocne i trwałe bąbelki. Zdecydowanie polecana do słonych dań z owoców morza i ryb lub do masywnych, słodkich, tanicznych win czerwonych, a nawet sake.
Dla porównania Cechini Muszyna Średnionasycona zawiera aromat świeży, średnio intensywny, owocowy, z akcentami liściastymi. Usta delikatne i krągłe, słodkie. Zdecydowanie sprawdzi się jako towarzysz marynat, słonych i wytrawnych dań rybnych i mięsnych, a także przypraw korzennych oraz białych win o mineralnym tle lub win czerwonych średniej budowy.
ZOBACZ KONIECZNIE: