https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Piwo rzemieślnicze ma niejedną twarz [ZDJĘCIA]

Piotr Subik
Wydarzenie. Piwa o aromacie palonych kabli i podkładów kolejowych, ale także o bardziej tradycyjnych zapachach - cytrusów i owoców tropikalnych - spróbować można było podczas Cracow Craft Beer Fest.

Specyficzny aromat palonych kabli daje w piwie wędzony słód, natomiast aromaty cytrusowe - chmiele ze Stanów Zjednoczonych. Tego i wielu innych rzeczy o piwach rzemieślniczych dowiedzieć się można było w weekend w dawnej fabryce papierosów przy ul. Dolnych Młynów.

- Jeszcze dwa lata temu można było wejść na rynek z piwem przeciętnym, teraz trzeba sięgać po coraz to nowe dodatki. Np. papryka w piwie to już nic specjalnego, dodaje się np. śledzie - mówi jeden z wystawców Łukasz Gustkiewicz.

Oblegane było stoisko Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, którego członkowie opowiadali, jak uwarzyć piwo w domu. Jak to się robi w browarze, mówili z kolei ich właściciele. - Jest duża grupa zainteresowanych piwami rzemieślniczymi - twierdzi organizator festiwalu Daniel Hajdecki.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Perlisty
Lubię piwo rzemieślniczę. Często piję kiedy mam okazję. W dziwny sposób jednak wolę na co dzień Perłę.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska