Kraków AGH. Wiązką jonów w ziarnko słodu, ale czy piwo będzie od tego lepsze?

Piotr Rąpalski
Piotr Rąpalski
Klub Studio 2020 - uroczyste otwarcie browaru AGH Aneta Zurek / Polska Press
Minął rok od symbolicznego odszpuntowania pierwszej beczki piwa z Browaru Górniczo-Hutniczego (BGH), którego właścicielami są między innymi studenci, absolwenci, pracownicy i sympatycy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

FLESZ - Polski start Amazona

Z okazji pierwszych urodzin, Browar otrzymał nietuzinkowy prezent od członków Koła Naukowego Metaloznawców Wydziału Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej AGH. Przygotowali oni niezwykle ozdobione ziarno słodu pszenicznego, na którym za pomocą wiązki jonów Ga+ wycięty został znak Browaru Górniczo-Hutniczego. Ziarno zostało sfotografowane przy użyciu skaningowego mikroskopu elektronowego.

Kraków. Wiemy, jak wygląda browar AGH. Tutaj potrafią nawarz...

Jeszcze przed swoimi pierwszymi urodzinami, Browar zdobył nagrody w trzech konkursach: platynowy medal za Pils BGH w konkursie Meininger’s International Craft Beer Award 2020, złoty medal za Pszeniczne BGH w konkursie Good Beer podczas Polskiego Kongresu Browarniczego oraz srebrny medal za APA BGH w Konsumenckim Konkursie Piw Krasnystaw 2020.

W minionym roku uruchomiono również produkcję ekskluzywnej linii produktów w beczkach dębowych. Uwarzone w BGH piwo przelano na kilka miesięcy do beczek pozyskanych od nowego partnera: Dubliner Irish Whiskey. Piwa wytwarzane w tej technologii są oznaczane jako barrel aged.

Kraków. Coraz bliżej warzenia piwa w Browarze Górniczo-Hutni...

W ciągu 12 miesięcy zespół piwowarów opracował receptury i uwarzył piwo w 12 stylach: Pils, Pszeniczne, Red Ale, Dunkel, Marcowe, Koźlak Majowy, APA, Miodowe, Blonde Ale, Imperial Baltic Porter, Imperial Baltic Porter Barrel Aged, Baltic Porter Barrel Aged.

BGH to lokalny browar rzemieślniczy, który przy wytwarzaniu piwa stosuje wyłącznie naturalne składniki: wodę, słód, chmiel i drożdże. Dodatkowo BGH stosuje w większości receptur wyłącznie polskie odmiany chmielu. Ponadto piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ochlapus

Piwo od tego lepsze nie będzie. Ale zrobi się nową nalewkę -- "jonówkę"...

Dodaj ogłoszenie