Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomarańczowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Pomarańczowe pączki hiszpańskie

Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje, polecają proste i szybkie pączki.

Składniki na około 12 pączków

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 ml soku z czerwonych pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • cukier puder + woda do lukru
  • olej do smażenia

Wykonanie

Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok z solą, cukrem i masłem wlać do garnka i zagotować. Następnie wrzucić do tego przesianą mąkę i energicznie wymieszać aż wszystko dokładnie nam się połączy. Odstawić do wystygnięcia, a potem zmiksować wrzucając po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okręgi na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. Na rozgrzany olej wrzucić pączki papierem do góry. Po chwili zdjąć papier (gdy będzie odchodził od pączka). Usmażyć z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe pączki polać lukrem i udekorować startą skórką z pomarańczy.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska