Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje, polecają proste i szybkie pączki.
Składniki na około 12 pączków
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 75 ml soku z czerwonych pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- cukier puder + woda do lukru
- olej do smażenia
Wykonanie
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok z solą, cukrem i masłem wlać do garnka i zagotować. Następnie wrzucić do tego przesianą mąkę i energicznie wymieszać aż wszystko dokładnie nam się połączy. Odstawić do wystygnięcia, a potem zmiksować wrzucając po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okręgi na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. Na rozgrzany olej wrzucić pączki papierem do góry. Po chwili zdjąć papier (gdy będzie odchodził od pączka). Usmażyć z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe pączki polać lukrem i udekorować startą skórką z pomarańczy.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN