Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na halloween: strasznie pyszne babeczki dyniowe z duszkami [PRZEPIS]

mad
Przekąska na halloween - dyniowe babeczki z duszkami.
Przekąska na halloween - dyniowe babeczki z duszkami. materiały prasowe
Przepis na szybkie babeczki na halloween.

Chociaż Halloween najhuczniej obchodzone jest na Zachodzie, coraz częściej elementy tej tradycji zaglądają także do polskich domów. Trudno wyobrazić sobie ten dzień bez słodkości. Nawet jeśli samo święto do nas nie przemawia, lepiej przygotować się na przyjście dzieci z sąsiedztwa i nie igrać z ich pomysłowością podczas wymyślania „psikusów”.
„Cukierek albo psikus” to chyba najbardziej znany zwyczaj powiązany z Halloween. W tym dniu dzieci w najróżniejszych, czasem strasznych kostiumach, odwiedzają sąsiednie domy i jeśli nie otrzymają upragnionego łakocia, mogą sprawić psikusa jego gospodarzowi. Chociaż zazwyczaj są to drobne uszczypliwości, lepiej nie ryzykować i zawczasu się przygotować. A jeśli tego wieczoru dzieci nas nie odwiedzą, no cóż, pyszne słodkości zostaną dla nas!


Składniki na ciasto

  • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju, np. kokosowego

Składniki na krem bezowy

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy 15 g
  • 1 opakowanie posypki owocowej (np. Delecta)

Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Babeczki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozpuścić olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbić jaja, dodać jogurt i olej, wsypać zawartość torebki z ciastem i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę).
Ciasto rozłożyć równo do 12 foremek (po 1 łyżce ciasta). Babeczki natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru (można sprawdzać za pomocą patyczka).
Gdy babeczki będą stygły przygotować krem bezowy – do misy wlać białka, wsypać cukier i wymieszać rózgą, aby składniki się połączyły.
Następnie misę z jej zawartością postawić na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewać nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnąć z garnka i od razu zacząć ubijać mikserem przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wycisnąć "duszki" na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Udekorować małymi kawałkami posypki tworząc w ten sposób duszkowe oczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska