Chociaż Halloween najhuczniej obchodzone jest na Zachodzie, coraz częściej elementy tej tradycji zaglądają także do polskich domów. Trudno wyobrazić sobie ten dzień bez słodkości. Nawet jeśli samo święto do nas nie przemawia, lepiej przygotować się na przyjście dzieci z sąsiedztwa i nie igrać z ich pomysłowością podczas wymyślania „psikusów”.
„Cukierek albo psikus” to chyba najbardziej znany zwyczaj powiązany z Halloween. W tym dniu dzieci w najróżniejszych, czasem strasznych kostiumach, odwiedzają sąsiednie domy i jeśli nie otrzymają upragnionego łakocia, mogą sprawić psikusa jego gospodarzowi. Chociaż zazwyczaj są to drobne uszczypliwości, lepiej nie ryzykować i zawczasu się przygotować. A jeśli tego wieczoru dzieci nas nie odwiedzą, no cóż, pyszne słodkości zostaną dla nas!
Składniki na ciasto
- 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
- 2 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju, np. kokosowego
Składniki na krem bezowy
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy 15 g
- 1 opakowanie posypki owocowej (np. Delecta)
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Babeczki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozpuścić olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbić jaja, dodać jogurt i olej, wsypać zawartość torebki z ciastem i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę).
Ciasto rozłożyć równo do 12 foremek (po 1 łyżce ciasta). Babeczki natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru (można sprawdzać za pomocą patyczka).
Gdy babeczki będą stygły przygotować krem bezowy – do misy wlać białka, wsypać cukier i wymieszać rózgą, aby składniki się połączyły.
Następnie misę z jej zawartością postawić na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewać nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnąć z garnka i od razu zacząć ubijać mikserem przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wycisnąć "duszki" na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Udekorować małymi kawałkami posypki tworząc w ten sposób duszkowe oczy.
Zobacz też:Pomysł na halloween: Domowa pizza z duszkami
Zobacz też: Pomysł na Halloween:Muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek
Zobacz też:Przekąski na Halloween. Palce wiedźmy
Zobacz też:TOP 8 zup z dyni naszych Czytelników
Zobacz też:Przepis na dynię. TOP 7 propozycji naszych Czytelników na dania z dynią
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN