https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Dorsz z aromatyczną kaszą bulgur i warzywami [PRZEPIS]

mad
Pomysł na obiad.  Dorsz z kaszą bulgur i warzywami.
Pomysł na obiad. Dorsz z kaszą bulgur i warzywami. Fot. materiały prasowe
Nie masz pomysłu na obiad? Dorsz z kaszą bulgur i warzywami nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze wyśmienicie smakuje. Zobaczcie przepis.

Pomysł na obiad: dorsz z kaszą i warzywami. Ryba i kasza to połączenie idealne. Kasza przygotowana w ten sposób smakuje wybornie - koniecznie spróbujcie! Co ważne - obydwa składniki tego dania są bardzo zdrowe. Zobaczcie przepis!

Składniki:

  • 2 filety dorsza ze skórą
  • 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. Halina BIO)
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 ogórek pokrojony w średnią kostkę
  • 10 oliwek
  • 1 mała papryka pokrojona w średnią kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w średnią kostkę
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • mielone chili (według uznania)
  • mąka pszenna
  • oliwa

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, i oliwki i smażyć przez 3 minuty. Dodać ugotowaną kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i solą. Na koniec dodać ogórka, pomidora, sok z połowy limonki, posiekaną miętę i kolendrę.
Rybę od strony skóry obtoczyć w mącę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drugą stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut. Podawać z kaszą.

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska