- Kaczkę po azjatycku podaję z dzikim ryżem. Potrawa ucieszy każde podniebienie – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Kaczka z warzywami po azjatycku [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g chińskiej mieszanki warzywnej
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 100 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- kawałek świeżego imbiru
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Z piersi kaczki zdjąć skórę. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażyć na rumiano na oliwie. Wlać wodę oraz wsypać paprykę mieloną. Dusić na małym ogniu około 15 minut.
Mieszankę warzywną smażyć około 10 minut na oliwie. Dodać do mięsa. Wymieszać. Następnie wlać mleczko kokosowe oraz śmietanę. Dodać pastę curry oraz starty korzeń imbiru. Wszystko razem dusić około 10 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ryżem.

Wideo