Zupa czosnkowa to sztandarowe danie w Czechach. W chłodniejsze dni rozgrzeje i doda energii. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci i ugotować ją może każdy. Zupa to idealne danie dla osób zabieganych – jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim [PRZEPIS]
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- ½ marchewki
- 200 ml śmietany kremówki
- 1l bulionu (warzywnego lub wołowego)
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- ser Edamski do posypania
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodać czosnek. Jak zmięknie - zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut. Następnie wlać śmietanę i zmiksować na gładki krem.
Na oliwie z oliwek usmażyć grzanki z razowego chleba.
Zupę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

Wideo