Przepisem na pyszny makaron z z kurczakiem, bambusem, kiełkami i grzybami mum podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Delkowska.
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- marchewka
- pietruszka
- pół selera
- papryka czerwona
- kawałek pora
- cebula
- garść dowolnych kiełków
- garść pistacji lub orzeszków ziemnych – jeśli ktoś ma alergię, to pomijamy
- pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie)
- grzybki mun (wcześniej trzeba zalać je wodą)
- pół pęczka kolendry
- makaron ryżowy lub sojowy
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- pół szklanki wody
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić na dowolne kawałki, posypać przyprawą 5 smaków i odstawić na 30 min. Wszystkie warzywa pokroić w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzać wok lub garnek, wlać olej i na silnie rozgrzany wrzucić kurczaka. Szybko obsmażyć. Wyciągnąć i wrzucić warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucić kurczaka. Smażyć jakieś 3-4 minuty. Dodać pokrojone grzybki mun, chwilę smażyć i zalać wodą. Dusić, raz na jakiś czas mieszając.
Do osobnego naczynia dać makaron, zalać wrzątkiem prosto z czajnika i lekko posolić. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy, więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzić i dorzucić do warzyw i kurczaka. Doprawić sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucić pędy bambusa i trzymać na ogniu jeszcze 4 min. Skropić sokiem z cytryny. Zestawić z ognia dorzucić kiełki, orzechy i kolendrę.
