Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na niedrogi, szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki
- 300 g wątróbki z kurczaka
- 200 g makaronu świderki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek oliwy
Wykonanie
Wątróbkę oczyścić z błonek. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć wątróbkę razem z cebulą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Ugotowany makaron dodać do podsmażonej wątróbki. Wymieszać.
Do wątróbki i makaronu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Wymieszać i dusić około 5 minut.
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Zobacz też:Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych
Zobacz też:Czy podroby są zdrowe? Czy to jedzenie dla ubogich? 5 faktów i mitów na temat podrobów
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też: Top 12 przepisów na pierogi naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN