Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wszyscy się zachwycają ich smakiem – zapewnia nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- oliwa
Dodatkowo
- szczypiorek
Wykonanie:
Naleśniki: Do mleka dodać jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem zmiksować. Na patelni z rozgrzanym olejem usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz do naleśników: Pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie smażyć pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem.
Na środek naleśników nałożyć porcję pieczarek. Posypać startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki złożyć w sakiewki i związać szczypiorkiem.
Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
