Macie ochotę na nietypowe, pieczone pierogi? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, uczestniczki kulinarnego show MasterChef, autorki popularnego bloga „Ostra na słodko”
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta [PRZEPIS]
Składniki na ciasto pierogowe
- ziemniaki – 250 g
- mąka – ok. 0,5 szklanki
- masło – 1 łyżka
- kasza manna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- małe jajko – 1 sztuka
- sól – do smaku
Składniki na farsz do pierogów
- kurczak (pierś) – ok. 200 g
- suszone pomidory – 80 g
- ser feta – 80 g
- sól, pieprz, papryka
Dodatkowo do posmarowanie pierogów
- małe żółtko – 1 sztuka
- śmietana – 1 łyżeczka
Wykonanie
Ciasto na pierogi:
Do ugotowanych wcześniej i ugniecionych ziemniaków dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na kwadraty (ok. 6 cm), każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
Farsz:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!
