Przepisem na placki z kaszy gryczanej podzieliła się nasza Czytelniczka Monika Marmuźniak. Jej pasją jest poznawanie nowych smaków oraz miejsc, gotowanie i pieczenie dla najbliższych.
– Ich ciepłe słowa są największą motywacją do ciągłego rozwijania swoich zdolności. Z tej pasji powstał blog Kolano Muchy, na którym staram się przekazać moim Czytelnikom to, co najlepsze w kuchni – mówi Monika Marmuźniak.
Składniki
- pół woreczka kaszy gryczanej
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- garść ziaren słonecznika
- łyżka masła
- łyżka oleju
- mały oscypek
- jajko
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Kaszę ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle z odrobiną majeranku, soli i cukru. Oscypka pokroić w kostkę. Delikatnie posiekać słonecznika. Wymieszać wszystko razem, dodać jajko i znów wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć placuszki na oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego. Należy jeść je na ciepło, kiedy oscypek jest miękki.
Zobacz też:Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią
Zobacz też:Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem mielonym
Zobacz też:Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Zobacz też:Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli
