Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: placuszki z kaszy gryczanej [PRZEPIS]

mad
Placki z kaszy gryczanej.
Placki z kaszy gryczanej. Monika Marmuźniak
Przepis na placki gryczane.

Przepisem na placki z kaszy gryczanej podzieliła się nasza Czytelniczka Monika Marmuźniak. Jej pasją jest poznawanie nowych smaków oraz miejsc, gotowanie i pieczenie dla najbliższych.
– Ich ciepłe słowa są największą motywacją do ciągłego rozwijania swoich zdolności. Z tej pasji powstał blog Kolano Muchy, na którym staram się przekazać moim Czytelnikom to, co najlepsze w kuchni – mówi Monika Marmuźniak.


Składniki

  • pół woreczka kaszy gryczanej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • garść ziaren słonecznika
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • mały oscypek
  • jajko
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cukier


Wykonanie

Kaszę ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle z odrobiną majeranku, soli i cukru. Oscypka pokroić w kostkę. Delikatnie posiekać słonecznika. Wymieszać wszystko razem, dodać jajko i znów wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć placuszki na oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego. Należy jeść je na ciepło, kiedy oscypek jest miękki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska