Poniższy przepis na placuszki z dyni jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.
Składniki na około 7 sztuk
- 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
- 1 jajko
- 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
- 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta majeranku
- olej kokosowy do delikatnego podsmażenia
Wykonanie
Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe!
Porada: Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Zobacz też:Jesienne warzywa. Pomysły na dania z dyni i buraków
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynie? Poradnik i przepisy
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: nadziewana dynia
Zobacz też:TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN