Przepisem na nadziewaną dynię podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.
Składniki
- mała dynia
- ugotowany ryż
- mięso mielone
- podsmażona cebula
- papryka
- ser żółty
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Wykonanie
Wziąć dynię i odciąć ,,czapeczkę”, usunąć pestki. Łyżeczką wydrążyć miąższ, tak by nie uszkodzić dyni. Zrobić farsz z ugotowanego ryżu, mięsa mielonego surowego, pokrojonego miąższu dyni, ulubionych przypraw, można pokroić paprykę w kostkę, dać cebulkę podsmażoną, troszkę tartego sera żółtego. Nałożyć do dyni , przykryć czapeczką i piec w średnio nagrzanym piekarniku aż skórka z dyni zmięknie i trochę się zrumieni.
