https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Dania z dynią. Pomysł na szybki obiad: nadziewana dynia [PRZEPIS]

Koło Gospodyń z Białki
Nadziewana dynia.
Nadziewana dynia. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Dynia nadziewana ryżem i mięsem mielonym. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich!

Przepisem na nadziewaną dynię podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.

Składniki

  • mała dynia
  • ugotowany ryż
  • mięso mielone
  • podsmażona cebula
  • papryka
  • ser żółty
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy


Wykonanie

Wziąć dynię i odciąć ,,czapeczkę”, usunąć pestki. Łyżeczką wydrążyć miąższ, tak by nie uszkodzić dyni. Zrobić farsz z ugotowanego ryżu, mięsa mielonego surowego, pokrojonego miąższu dyni, ulubionych przypraw, można pokroić paprykę w kostkę, dać cebulkę podsmażoną, troszkę tartego sera żółtego. Nałożyć do dyni , przykryć czapeczką i piec w średnio nagrzanym piekarniku aż skórka z dyni zmięknie i trochę się zrumieni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska