Nie masz pomysłu na obiad? Zrób roladki indycze z suszoną żurawiną. Nie od dziś wiadomo, że mięso indycze jest szczególnie polecane przez dietetyków ze względu na niską kaloryczność, bogactwo witamin i smaku. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Roladki indycze z suszoną żurawiną [PRZEPIS]
Składniki:
- 1/2 kg filetu z piersi indyka
- 100g suszonej żurawiny
- 1 łyżka papryki ostrej mielonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 łyżek oleju
Wykonanie:
1. Filet z piersi indyka pokroić w grubsze plastry. Rozbić cienko tłuczkiem. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu.
2. Na każdy płat mięsa nałożyć porcję suszonej żurawiny. Mięso zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami.
3. Przygotowane roladki natrzeć dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.
4. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem. Naczynie przykryć. Roladki piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
