Ze schabu można przygotować nie tylko klasyczne kotlety schabowe. Zobaczcie przepis na roladki ze schabu.
Składniki
- schab bez kości (4 kotlety)
- garść świeżego szpinaku
- 8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 250 ml śmietanki słodkiej 18%
- garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
Przed podaniem rozkroić i polać sosem.
Zobacz też:TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też:Dania jednogarnkowe: schab po bałkańsku
Zobacz też:Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przekąski na andrzejki. Zobacz TOP 7 niezwykłych dań na imprezę
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę andrzejkową naszych Czytelników
Zobacz też:Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN